For You Page;


_Oktober 2020


Tiktok is een vrij nieuw social media platform waarop mensen enkel video’s als content met elkaar kunnen delen. Doordat de app vrij nieuw is wordt pas sinds kort gedeeld hoe het algoritme van de app precies werkt. De pagina waarop je de content kunt zien heet de ‘For You Page’. Geen enkele ‘For You Page’ is identiek. Het algoritme van de app bepaalt op basis van hoelang je naar een video kijkt, of je deze doorstuurt, liket of opslaat, de volgende video’s die je te zien krijgt.

Het gevolg hiervan is dat gebruikers in een persoonlijke bubbel belanden. Deze persoonlijke bubbel is niet objectief omdat deze is gebaseerd op jouw persoonlijke voorkeur. Alles wat ik krijg aangeboden komt voort uit wat jij liket, doorstuurt, opslaat en bekijk.
Om dit duidelijker te maken gebruikte ik de Amerikaanse verkiezingen als voorbeeld. Het algoritme denkt te weten of jij een democraat of republikein bent. Hierdoor zal de ene gebruiker enkel filmpjes ziet die Donald Trump belachelijk maken, terwijl de andere gebruiker enkel filmpjes op zijn pagina ziet staan die democraten belachelijk maken en Donald Trump prijzen.